Totempæl til FCRFC

Totempæl til FCRFC

 

 

Foto Ole Walldo

Foto Ole Walldo

 

I sensommeren 2015 henvendte Roskilde fodboldklubs fanklub sig til Vikingeskibs museet ,fordi havde hørt, at der her var en træskærer.
Museet henviste til mit billedskærer værksted.Fanklubben havde et ønske om en “totempæl”, der skulle stå på Roskilde stadion og bringe fodboldklubben held. Den skulle prydes med billedskæringer  i form af relieffer og ornamenter. Gerne viking ornamenter.
Vi blev sammen enige om, at der øverst på totempælen skulle være en ørn. Ørnen er RFC´s maskot. Det blev besluttet, at den skulle sidde i “Odins trone”. Billedskærerens version af et lille sølvsmykke fundet i en viking udgravning i Lejre ved Roskilde. Ørnen er flankeret af Hugin og Munin, som er Odins to ravne.

 

 

Foto Ole Walldo. Skåret af Billedskærer Sanne Seipelt
Foto Ole Walldo. Skåret af Billedskærer Sanne Seipelt

Her ses den ene af de to stiliserede ørnevinger liggende på min høvlebænk omgivet af mit billedskærer værktøj. Vingerne bliver monteret på ørnen med en tapsamling. Dette for at give større styrke.

 

 

 

 

 

 

 

Foto Ole Walldo
Foto Ole Walldo. Skåret af Billedskærer Sanne Marie Seipelt

Her prøves vingen op mod ørnen. Detaljerne på ørnen er her endnu ikke renskåret. For eksempel mangler den række af perler på ørnens bryst. En detalje der også er på det fundne sølvsmykke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Ole Walldo
Foto: Ole Walldo. Skåret af Billedskærer Sanne M. Seipelt

                    Det var et stort øjeblik for både billedskærer,fodboldfans og fodbolspillere da totempælen endelig blev indviet på behørig vis med taler og øl. 

Ørnen er blevet malet sort-hvid med RFC blå farve på brystet. Tronen er malet sølvfarvet. Alt dette for at beskytte træskæringen.

Selve egestammen er oliebehandlet og ornamenterne er malet. Øverst på stammen er en søstjerne som henviser til fodboldklubbens oprindelige navn. Nedenunder er et vikingornament. Motivet af “orme”/drager der slynger sig ind i hinanden er taget fra en sværdskede fundet i en offer mose fra vikingetiden. I det hvide bånd rundt om stammen har jeg skåret “Reden”, “FCRFC” og Roskilde. Alle tre ord med runer.

Der er levnet god plads til sponsorers og æres medlemmers navne.
Spar nord som den gavmilde sponsor til totempælen, var de første, hvis navn kom til at pryde billedskærerværket.

 

se også paperboy