Akantus ornamenter

Akantus

 

norskarkantus

  Norsk Akantus relief Skåret af Billedskærer Sanne M. Seipelt

Et af billedskærerens yndede motiver har igennem tiderne været akantusbladene. Akantusbladet er en stiliseret formgivning af et takket tidselblad. De første optrådte i det 5 århundrede f.K. på søjler. I Arkitekturen har de været brugt til søjler, friser og skulpturer.  Også træskulpturer og for eksempel altertavler har været prydet med disse ornamenter.

I mange epoker har træskærere skåret akantusblade i forskellige varianter. I rokokotiden var de allestedsnærværende, svungne og elegante. De er ofte også forgyldte med bladguld.

Ornamentet for oven er et typisk norsk akantus motiv, skåret ud af ét stykke lind. Jeg kunne have valgt at benytte dekupørsaven  for så at montere det på en plade, men foretrak at skære det ud af én planke med mine billedskærer jern. 

 Akantusornament   Fire akantus ornamenter Skåret af Billedskærer Sanne M. Seipelt

Disse fire akantus ornamenter skar jeg til et gammelt bindingsværkhus. De originale ornamenter var ormædt og ødelagte. Disse fine træskærerarbejder skulle monteres over dørene i huset. Originalerne var skåret i fyr træ. Jeg valgte at skære dem i lind eftersom de skulle males og lind er bedre at arbejde i for en billedskærer.

Både skibet Georg Stages ornamenter og Skoleskibet Danmarks ornamenter har været en tur inden om mit billedskærer værksted. De pryder styrbord og bagbord og er også akantus ornamenter. Men de er et kapitel for sig. Se Skibs ornamenter