Vikingeskibsmuseet

Billedskæring på Vikingeskibsmuseet:

Vikingeskibsmuseet i Roskilde.


 Siden år 2000 har jeg været tilknyttet Vikingeskibsmuseet her i Roskilde. I starten var det ikke som billedskærer, men som bådbyggerassistent, hvor jeg lavede rigdele til rekonstruktionen af fragt skibet Ottar og derefter rigdele til rekonstruktionen af Skuldelev skibet 2-4 (nu kaldet Havhingsten fra Glendalough).
Efterfølgende startede jeg mit billedskærer værksted i Lützhøfts Købmandsgård i 2003. Fra da af  har jeg været på Vikingeskibsmuseet som håndværks formidler i sommerperioden.
Her laver jeg billedskærer arbejde relateret til både det maritime og til vikingetiden. Træskærer arbejdet kan spænde så vidt som fra øsekar, små kopi æsker fra vikingetiden og til dragehoveder.
I højsæsonen laver jeg også korte workshops, hvor man kan skære et lille træskilt. Det vil sige, man kan skære sit navn med runer i en lille lindetræsplade. Man skal blot være fyldt ti år.

 

havhingsten

 

De fleste af vikingeskibene ved Vikingeskibsmuseet er udstyret med navneskilte. De oprindelige skibe har ikke haft træskilte, men dette er lovmæssig påkrævet. Det har så været mit held, da jeg har fået æren af at skære skilte til næsten alle museets både. Ligesom bådene alle er forskellige, har jeg også udformet alle skiltene, så de blev individuelle og passer til bådenes type. Havhingstens skilt her ovenfor er skåret med positiv skrift, dekoreret med et diskret ornament og sidenhen malet.

Neden under her et andet eksempel på et skilt. Dette til Færøbåden “Geirfuglen”, som også indgår i vikingeskibsmuseets bådesamling.

Geirfuglen

Skilt til Geirfuglen Skåret af Billedskærer Sanne M. Seipelt.      Foto Werner Karrasch

Til forsommer er jeg på vikingeskibsmuseet i nogle weekender. I højsæsonsen også på visse hverdage.
Jeg er at finde på tunet, bag høvlbænken under træskærer/woodcarver skiltet. I dragens hule  😉 

Vidste du at vikingeskibene i Vikingeskibsmuseet alle blve fundet ude i Roskilde Fjord. De blev sænket ned på bunden fyldt med sten, for at danne et værn mod andre indsejlende skibe.

På denne måde, kunne man beskytte sig mod udefrakommende fjender, som ville sejle op i fjorden med uvenlige hensigter.

På Vikingeskibsmuseet kan du se flotte og oprindelige film om, hvordan man arbejde med at få skibene op fra den mudrede fjordbund ved at omkranse skibene og derefter pumpe vandet væk.

Bagefter kunne man tage skibene op stykke for stykke og samle dem igen, som de nu ses på Vikingeskibsmuseet.

Vikingeskibene viser både fragtskibe og krigsskibe, som det berømte “Havhingsten” , som du kan se en umådeligt flot kopi af i havene lige ved siden af Vikingeskibsmuseet.

Havhingsten var et typisk krigsskib fra den tid, som skulle benyttes til at fragte krigere over længere afstande, på kortest mulige tid. Skibet er smalt og langt og krigerne kunne hænge deres skjolde på siden, så de havde dem i nærheden, og kunne være i sikkerhed, hvis de blev beskudt.

Museet ligger utroligt flot lige ned til fjorden, og med den flotteste udsigt til spirene fra Roskilde Domkirke.

Roskilde Domkirke kan dateres helt tilbage til vikingetiden og er sammen med Vikingeskibsmuseet nogle af de seværdigheder, som gør Roskilde til en ægte kulturby.

I Roskilde Domkirke, kan du blandt andet se gravene af en masse af Danmarks konger igennem tiden.

Men er du interesseret i Vikingetiden, Vikingeskibe og vikinger, så er Vikingeskibsmuseet et must.

Husk også at besøge Vikingeskibsmuseets butik, hvor du kan finde en masse spændende ting fra vikingetiden.

God fornøjelse.

Læs mere om mit arbejde som billedskærer.

Læs mere om mit arbejde med træskilte.

 

 

Dragehovede skåret af Billedskærer Sanne M. Seipelt

Hvilke dage jeg er der, kan ses på   Vikingeskibsmuseets  hjemmeside.

Under alle omstændigheder er museet et sted jeg varmt vil anbefale, med eller uden billedskærer  🙂 

Læs mere om Vikingeskibsmuseet